Donderdag 10 november stroomde het Wibauthuis in Amsterdam vol met professionals die werken aan armoedebestrijding. Reden? Het 4e schuldencongres, georganiseerd door Delta Lloyd Foundation, de Hogeschool van Amsterdam en CZ. Dit jaar bepleitten we samen vurig: ambitie loont!

Wil je schulden op lange termijn goed aanpakken, dan moet je de lat hoog leggen. Dat lukt alleen als je de handen ineen slaat. Schuldhulpverleners met schuldeisers. Maatschappelijke dienstverlening met wetenschap, bedrijven en overheid. Tijdens het congres Ambitie Loont waren al deze partijen vertegenwoordigd. In het publiek, maar ook in de sprekers.

Houd het simpel: van Playstation tot spaarenveloppen

Vanuit verschillende perspectieven kwamen we tot dezelfde conclusie: om schulden aan te pakken moet je het mensen makkelijk maken om er zelf iets aan te doen. Of, zoals keynote Sille Krukow het verwoordde: maak de juiste keuze een gemakkelijke keuze. Dit zit in vaak simpele dingen. Een herkenbare website-interface waar studenten hun inkomen moesten doorgeven (afgekeken van de Playstation), een formulier dat vooraf al deels is ingevuld, zodat mensen zelf minder moesten invullen. Naast een maandelijkse salarisenvelop ook een spaarenvelop uitreiken. Voorbeelden uit de praktijk van zowel Sille Krukow als keynote Joanne Reinhard waarbij gedrag zichtbaar veranderde: er werden meer gegevens doorgegeven en er werd meer gespaard.

Legaal een zak stront verkopen 

Bedrijven opereren vaak vanuit shareholder value: het idee dat winst het enige is dat telt. Wanneer het legaal is om ‘een zak stront te verkopen aan iemand die niet beter weet’ – woorden van Joris Luyendijk – is het moeilijk om armoede te bestrijden. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Bunq, een digitale bank met een maatschappelijke insteek. Hans Peter Poelstra vertelde over de app, die schuldhulpverleners kunnen gebruiken om budgetten van cliënten te beheren. En bij te sturen wanneer het fout dreigt te gaan. 

Reëler pensioenbeeld

Natuurlijk ligt er ook bij de overheid een cruciale rol in armoedebestrijding. Het systeem moet faciliteren dat burgers simpel de juiste keuzes maken, vindt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. We zijn een land met veel bezittingen en spaargeld, maar ook met veel schulden. In een financieel veerkrachtig Nederland moet deze ‘lange balans’ korter zijn. Meer transparantie moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat we een reëler beeld van ons pensioen krijgen. En pensioensparen moet beter passen bij de huidige tijd, waar mensen niet meer jaren bij dezelfde werkgever zitten.

Maak eigen ambitie schuldenaanpak waar

Een kleine greep uit de inzichten van Ambitie Loont. Dat het onderwerp leeft, bleek uit de discussie achteraf met Luyendijk en Knot. Marie-Louise Voors van DLF: ‘Uitgepraat raakten we niet, er is nog een hoop te doen. Maar deze tools bieden een mooie aanzet om onze eigen ambities rond schuldenaanpak waar te maken. Hopelijk geldt dit ook voor al die collega’s uit het werkveld die deelnamen aan het congres.’

Quick check

Werk jij aan een project waarmee je mensen financieel zelfredzaam maakt en wil je graag steun van Delta Lloyd Foundation? Doe dan deze check om te kijken of jouw project hiervoor in aanmerking komt en neem contact met ons op.


Bekijk onze criteriaChevron-right